KONYA AKŞEHİR İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

TARIK BUĞRA´YI ANMA ETKİNLİKLERİ BAŞLADI

Tarık Buğra Anma Etkinliklerinde çok sayıda panel, tiyatro, sergi ve müzik programları yer alıyor
TARIK BUĞRA´YI ANMA ETKİNLİKLERİ BAŞLADI

Akşehir Kaymakamlığı, Akşehir Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenlediği Yazar Tarık Buğra´yı Anma etkinlikleri bugün Akşehir’de başladı.

   Akşehir Kültür Merkezinde düzenlenen açılış programına Konya Valisi Muammer Erol, Eski Tarım ve Köy İşleri Eski Bakanı Prof. Dr. Sami Güçlü, Eski Milli Eğitim Bakan Yardımcısı ve Konya Ak Parti Milletvekili Aday Adayı Orhan Erdem, İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy, Akşehir Kaymakamı Yalçın Sezgin, Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, Garnizon Komutanı İkmal Albay Erdal Canol ve çok sayıda davetli katıldı.Akşehir Kültür Merkezinde saat 10.30´da başlayan programda Tarık Buğra´nın Doğan Hızlan´la yaptığı röportaj katılımcılar tarafından izlendi. Daha sonra protokol konuşmalarına geçildi. 

Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, “Tarık Buğra, bu ülkenin kuruluşundaki, yoğrulan hamurun kıvamını anlayıp bu kıvamdan, nasıl bir neslin olması gerektiği boyutunda, kendine dert edinmiş, bir tarih bilincinde olan şahsiyet. Halkın inancıyla ters düşmeyen, yöresel ağzını bile bozmadan, halk ile iç içe olduğunu gösteren, büyükle büyük, küçükle küçük olabilen, bu eşsiz edebiyatçının, hemşehrisi olmaktan kıvanç duyuyorum. Akşehirli bir yerel yönetici olarak, Türk Edebiyatı’na önemli eserler kazandırmış, dünyaya mal olmuş, Tarık Buğra’yı anlamak, anlatmak mutluluk vermektedir. Onun gezdiği sokaklarda dolaşmak, onun teneffüs ettiği alanlarda teneffüs etmek, ayrı bir duygu veriyor. Tarık Buğra’yı anlamak ve anlatmak bizim görevimizdir. Onu gençlerimize anlatmak, eserleriyle gençlerimizi buluşturmak, ona karşı vefa borcumuzu ödemek ise, mecburiyetimizdir” diye konuştu.

Konya İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy ise, “Nasreddin Hocamızın keskin zekasının eseri olan bu şehrin insanları Tarık Buğra gibi büyük çınarları yetiştirmiş bu şehrin gençleri, inşallah geçmişteki bu güzel örnekleri yine tecrübe etmek suretiyle, yine Türkiye’mize güzel çınarlar kazandırmaya devam edecek. Tarık Buğra, Kurtuluş Savaşı yıllarının etkisiyle, o dönemin hengameleri içerisinde geçmişin anılarını, ama geleceğin ümitlerini yeşerten bir fikir çınarımız“ dedi.

 Akşehir’in tarihin her devrinde medeniyetlere ev sahipliği yaptığını ve tarihin her devrinde büyük insanlar yetiştirdiğini belirten Akşehir Kaymakamı Yalçın Sezgin ise, “Bilge Nasreddin Hoca’nın memleketi Akşehir. Yine Akşehir, Ahmet Yesevi ekolünün burada temsilcilerin yattığı Akşehir ve Akşehirliyim diyen Türk Edebiyatının Cumhuriyet dönemi edebiyatının Tarık Buğra’sını yaşayan Akşehir. Kültür şehri Akşehir’de bugün Tarık Buğra’yı anma etkinlikleri çerçevesinde çok önemli belki de bir edebiyat buluşmasına tanık olacağız” şeklinde konuştu.
 Eski Milli Eğitim Bakan Yardımcısı ve Konya Ak Parti Milletvekili Aday adayı Orhan Erdem, "Değerli eski Bakanımız Sami Güçlü bu noktada her zaman bizi teşvik ederek milletvekilliği dönemimizde de Akşehir ve Tarık Bura´yı öne çıkarma gayretleri içinde oldu. Kendisine teşekkür ediyorum. 3 yıldır üniversitede okuyan çocuklar burada şimdi çıkacaklar konuşmacı olacaklar. Akşehir´in gençleri 3 bin kitabı okudu. 3 kitap seçildi Tarık Buğra ile ilgili temaslarıyla yeniden okumaya ve Edebiyata dönük fikirleri oluşacak, inşallah O’nu canlı tutacağız. Kısacası değerli bir insan Tarık Buğra onun Edebiyatını kültürel etkilerini bir çok yüksek lisans tezinde, doktorasında bulmak mümkün. Bir hastalık var ülkemizde; aydın kişiler kendi kültüründe, kendi geleneklerinden kopmuş. Türkiye´de bir olumsuz olsa da dünyaya şikayet etsem modunda bekleyen aydınlar var. Onları Tarık Buğra´yı okuyunca onun anlayış ve fikirlerini görünce, öyle üzülerek izliyorum ki “yazıklar olsun” diyoruz. O kadar okumuşlar, emekleri var, ama kendi kültürlerini alamamışlar." diye konuştu.
Eski Tarım ve Köy İşleri Eski Bakanı Prof. Dr. Sami Güçlü ise, "Tarık Buğra´yı biz Tercüman Gazetesindeki köşe yazılarından tanımaya başladık.  Bizim için tabi sonra gelen bir yazardı. Çünkü ideolojik değildi. Edebiyat ve sanattan bahsediyordu. Bugün için bunların önemi yoktu. Ama ideoloji içine girmiş olan bizler.  Mücadelenin içerisinde aktif olarak katılanlar bir müddet sonra ruhlarında yeni bir açlığı keşfetmeye başladılar. Tabi bu ruhların inanca düşünceye sanata estetiğe ihtiyacı vardı. Güzelliği arıyordu, doğruyu arıyordu ve iyiliği arıyordu ona ait izleri ben hayatımda Tarık Buğra´ya başlangıç olarak tuttum. O’nun hafta sonlarında yazdığı günlük olarak yazdığı yazıların bir çoğu edebiyata ve sanata dairdir diye konuştu."
İl Milli Eğitim Müdürü Mukedder Gürsoy’un “Bir şeyin bağımlısı olacaksanız okumanın bağımlısı olunuz” sözünü hatırlatarak konuşmasına başlayan Konya Valisi Muammer Erol, “Buradan hareketle şu etkinlik için yapılan gayreti ve masrafı, birde işte kötü alışkanlıklar ve bağımlılıklarla ilgili yapılan harcamayı bir düşünün. Harcamayı da bırakın, telef olan hayatları, ömürleri, güzellikleri, gençleri bir düşünün. Onun için ne yapmak gerektiğine doğru tavrı, gayreti ve istikbali kurtarma adına bugünden yapılması gereken ilk sıradaki işin ne olduğuna hep beraber karar vereceğiz. Verdiğimizde diyeceğiz ki; okumak, okumak, okumak. Peki, nasıl okumak? Kendini okumak, milleti okumak, insanı, kendi insanımız okumak. Kendi insanımızı okumaya başladığımızda, mutlaka aklımızı, zihnimizi, dünyamızı geliştireceğiz ama ruh dünyamızı güzelleştirmek adına da olabilecek okumaları ön sıraya koymamız gerekiyor. Bugün bu etkinlik onun için önemli, anlamlı. Tarık Buğra’yı okurken iktisat alanında, bilim-teknik alanında bir şey öğrenmiş olmayacağız. Ama kendimizi, bugünümüz ve inşallah yarınımıza bir ışık tutacak şekilde, gönlümüzü, ruh ve inanç dünyamızı, o dünyanın neleri başardığını ve başarabileceğini göreceğiz.”şeklinde konuştu.

Protokol konuşmaların ardından Eski Tarım ve Köy İşleri Eski Bakanı Prof. Dr. Sami Güçlü ve 5 genç katılımcı, “Tarık Buğra” konulu panel sundu. Panel sunumunun ardından "Tarık Buğra Kitapları, Köşe Yazıları, Afişler, Broşürler" den oluşan sergi açılışı yapıldı.

Tarık Buğra Anma etkinlikleri bugün yapılacak 10 panel ve Perşembe günü yapılacak olan kapanış programıyla sona erecek.

 

 

Akşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Hükümet Konağı Kat 3 Akşehir / KONYA - 0 332 8131102 0 332 8123023

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.